IN LOC DE CONCLUZII

Cele doua turnee finale ale verii anului 2011 au insemnat un pas inainte pentru minifotbalul romanesc. Un pas inainte din punct de vedere al calitatii meciurilor, dar si al organizarii competitionale.  In ciuda criticilor mai mult sau mai putin argumentate ale unora dintre participantii la aceste competitii, este clar ca lumina zilei ca fotbalul prestat a fost de o calitate foarte buna, si ca pentru o organizatie care cuprinde amatori, care nu primeste fonduri guvernamentale si care nu se sprijina financiar pe structurile locale, aceste competitii nationale au fost onorate asa cum se cuvine.

 

Am sa las deoparte eventualele discutii despre vreme, ciorba de burta, patul de hotel sau clasamentele puse, chipurile, gresit. Am sa spun, insa, ca echipa WMT Giroc, castigatoarea Cupei, a terminat pe merit competitia pe primul loc. La fel cum tot pe merit, Consiliul Judetean Buzau a ajuns campioana. Nu spun ca aceste doua echipe au fost cele mai bune din competiile la care au participat. Dar au fost, pe ansamblu, cele mai omogene si cele mai mature. Cele care au stiut cum sa-si dozeze efortul si sa sustina ultimele meciuri – cele mai importante - cu un tonus ridicat. Cele mai profesioniste, dintre aceste echipe de amatori. Ceele mai constante ca si joc, dovada ca in finale au dominat, ambele, adversarele pe care le-au avut.

 

Faptul ca era Iasului s-a incheiat la Timisoara nu poate decat sa fie de bun augur. Minifotbalul din Moldova are valoare deosebita, insa era timpul ca altcineva sa ia titlul, sa mearga inainte, sa motiveze si ambitioneze si alte echipe, din alte zone ale tarii. Chiar daca Magic Iasi a ajuns, zic ei nesperat, in finala mare, vedeta acestei competitii s-a numit Consiliul Judetean Buzau, o formatie care a avut ceva din stilul Germaniei la acest campionat. Nu a navalit peste adversar, dar a fost de o constanta de metronom, primind putine goluri, marcand atat cat trebuie, menajandu-se si totodata pliandu-se pe stilul inamicului. Nu e putin lucru sa joci inteligent, asa cum au jucat baietii de la Buzau. Si tot cam asa au jucat si baietii de la Suceava, o surpriza frumoasa, necesara pentru o competitie unde experienta conteaza foarte mult. Medalia de bronz obtinuta de bucovineni este cu atat mai valoroasa cu cat la Suceava, campionatul a fost afiliat doar de anul acesta.

nbsp;

Dintre alte formatii prezente, cu riscul de a face o retrorpectiva subiectiva, o buna impresie au lasat Pandurii Targu Mures, Ros Albastrii Satu Mare, Glissando Timisoara, Grafit Bacau, Ekatrust Ploiesti, Sport Klub Targoviste, Cariocas Sibiu. Fiecare dintre aceste formatii a avut ceva de spus, a jucat deschis, avantat. Au fost si cateva dezamagiri, una dintre ele numindu-se (din nou) Glissando Timisoara, o formatie de la care am avut impresia ca s-a cerut prea mult. In calitate de gazde, timisenii au vrut o finala, insa ca sa joci o finala trebuie nu numai sa pasezi bine – asa cum cu certitudine, Glissando stie – ci si sa sutezi bine la poarta.

 

Alte trei echipe care sperau, pe buna dreptate, la mai mult au fost Zalaul, Craiova si Deva. Niciuna, insa, nu a ajuns in semifinale, si daca cineva va face o analiza la rece a jocului prestat de aceste formatii experimentate, concluzia va fi ca de data aceasta, au plecat din competitie pentru ca au meritat sa plece.

 

La Sibiu, la Cupa, s-a vazut diferenta dintre fotbalul prestat la nivelul campionatului national si cel de la cea de-a doua competitie nationala. Lucrul acesta ar trebui sa ne dea de gandit, pentru ca singurul motor viabil ce va face ca minifotbalul sa progreseze, ca si calitate, la nivel local, este ca in fiecare judet sa apara trei-patru echipe de valoare sensibil egala, care sa se bata pe viata si pe moarte pentru titlul judetean. Altfel, vom ajunge ca exemplul negativ al formatiei Glissando – invincibila la nivelul Banatului dar neconvingatoare la nivel national – sa se multiplice si in alte zone.

 

Va veni, asadar, supercupa unde Buzaul este, fara sa ne ascundem dupa degete, favorita certa. Va veni o toamna in care organizatorii locali vor trebui sa se concentreze si sa colaboreze mai mult cu Federatia, ca si intre ei. Va veni timpul cand minifotbalul romanesc va fi membru al unei federatii europene. Toate acestea sunt proiecte care pot deveni realitati doar daca turnee cum au fost cele de la Sibiu si de la Timisoara reusesc sa coaguleze expertiza organizatorilor locali. Faptul ca anul acesta, in ciuda unei crize economie evidente, lucrurile au mers mai bine ca anul trecut dovedeste ca minifotbalul romanesc nu mai este un copil care se joaca pe strada. In curand, acest tanar talentat, ambitios si indraznet va sta la aceeasi masa cu toate celelalte sporturi consacrate.

 

 

 

Noutati din Campionatul de Minifotbal SALVATORE Sfantu Gheorghe

Campionatul de Minifotbal SALVATORE Sfantu Gheorghe pe scurt

2

Jucatori sarbatoriti astazi (vezi lista)

43

Echipe active

188

Jucatori activi

0

meciuri in sezonul actual

Partenerii Federatiei de Minifotbal din Romania

TOP