CE NE DORIM PENTRU 2013 ?

Iata-ne in primele zile ale noului an 2013. Un an care, din punctul de vedere al minifotbalului romanesc, se speră sa aduca recunoasterea meritata si necesara a acestui sport de amatori. Un sport care este practicat de foarte multi romani, dar care din pacate, in ciuda rezultatelor exceptionale inregistrate la nivel national si european, nu primeste inca atentia mass-media sau a ministerului de resort.

Vestea buna e ca in Europa, minifotbalul s-a organizat destul de repede si de eficient, astfel incat se poate previziona un an 2013 pozitiv, incununat in toamna de un nou turneu final al echipelor reprezenative ale tarilolr membre. 

Sa nu uitam, insa, cine suntem noi, romanii din acest sport. Minifotbalul este unicul sport romanesc la care avem o echipa nationala tripla campioana europeana en-titre. Este singurul sport in care nationala Romaniei este neinvinsa, la nivel international, de peste doi ani de zile. Este singurul sport al carui presedinte la nivel european e un român. Miniforbalul este singurul sport care se autofinanteaza, insa, si o face cu dificultatile anerente unui efort deloc de neglijat, in timp ce discipline obscure, practicate de zeci sau eventual de cateva sute de oameni in intreaga tara, discipline care cu siguranta ca nu au oferit si nici nu vor oferi vreodata vreun titlu international pentru Romania, sunt finantate de catre stat si irosesc, astfel, importante resurse financiare.

Minifotbalul romanesc poate fi pus, totodata, in oglinda cu sportul numit fotbal. Un sport frumos, care strange deseori multa lume pe stadioane, insa un sport care cel putin la nivelul Romaniei, nu a adus niciodata locuri fruntase pe plan international. Un sport brutal, pentru ca in comparatie cu minifotbalul - unde practic nu exista faulturi prin alunecare si nici riscul sa fii luat cu targa de pe teren, fotbalul traieste nenumarate incidente grave, violente, care inchid cariere promitatoare. Un sport mult mai putin spectaculos, pentru ca minifotbalul traieste clipa de clipa, este compus din zeci de faze de poarta, in timp ce la fotbal, deseori nu vezi o singura ocazie pe parcursul unui meci. Un sport care costa enorm, unde cel putin in Romania se patrunde destul de greu in elite, in timp ce la minifotbal, este nevoie doar sa fii talentat si harnic pentru a deveni o vedeta internationala cum a fost, de pilda, cel mai bun jucator european al Campionatului European 2012, romanul Adrian Calugareanu.

Fotbalul  un sport la care noi, romanii, visam de cand ne stim dar am obtinut destul de putin, pentru ca realitatile sunt simple si incontestabile: la fotbal, avem in palmares un singur sfert de finala mondiala in 80 de ani de participare la competitii internationale, si da, mai avem cateva succes la nivel de club, si ele insa extrem de palide fata de marile victorii ale nenumaratelor cluburi mai puternice din Europa, si nu numai.

Fotbalul este un vis, in timp ce minifotbalul este o realitate palpabila, o realizare incotestabila. Este ca si cum in familia sporturilor, tatal incearca si vrea sa faca ceva in viata, dar nu reuseste, in timp ce copilul lui de cativa anisori este un adevarat geniu si aduce acasa gloria si faima la care tatal sau niciodata nu a avut acces.

Cu toate acestea, aproape nimeni nu+l baga in seama pe copilul cel talentat.

Anul 2013 trebuie sa puna capat perioadei in care minifotbalul, desi aduce paine in casa, este tratat cu indolenta si lipsa de profesionalism de diriguitori din mass-media si de oameni de sport care poate ca din invidie, sau poate ca din rautate, nu vor sa dea Cezarului ce-i al Cezarului. Nu fotbalul este sportul - rege al Romaniei, iar daca totusi este totusi asa considerat, atunci e un rege mediocru. Minifotbalul, in schimb, are rezultate fenomenale, are o multime de jucatori legitimati, are o echipa manageriala sudata si congruenta. Si are rezultate. Minifotbalul este adevaratul sport rege al nostru, alaturi de gimnastica feminina si celalate doua-trei sporturi care ne fac sa fim mandri pe plan international, adica acolo unde conteaza.

Singurul trofeu european la nivel de reprezentanta nationala a fost adus, in 2013, de baietii de la minifotbal. De oameni care au plecat de la serviciu, de langa familie, oameni care  au cheltuit bani din buzunarul lor pentru ca Romania sa aiba o reprezentare demna la Campionatul European. Poate ca in loc sa  felicitam si adulam mediocritatile din fotbal sau din alte sporturi, ar fi potrivit sa ii aducem pe acesti tineri la Cotroceni, la Palatul Victoria, pe stadioane, la loc de cinste, si sa-i felicitam pentru ca desi nu sunt platiti pentru ceea ce fac, ei fac performanta adevarata. Si nu e putin lucru sa faci eva bun in Romania de azi.

Speram, asadar, ca anul 2013 sa fie un an normal pentru minifotbalisti, pentru ca a normalul minifotbalului romanesc este echivalent cu exceptionalul. Speram, insa, ca in anul 2013, minifotbalul romanesc sa urce treptele catre recunoastere si sa fie apreciat asa cum se cuvine. Iar pentru ca aceste lucruri sa se intample, este nevoie de vointa, de comunicare, de hotarare.

Ceea ce, cu siguranta, putem avea.

 

 

Noutati din Campionatul Regional de Minifotbal GT SPORT - Bergenbier

Campionatul Regional de Minifotbal GT SPORT - Bergenbier pe scurt

0

Jucatori sarbatoriti astazi (vezi lista)

20

Echipe active

281

Jucatori activi

0

meciuri in sezonul actual

Partenerii Federatiei de Minifotbal din Romania

TOP