VESTI DIN ANGLIA SI MUNTENEGRU

Minifotbalul european a intrat in pauza de iarna, insa peste tot pe continent exista, in continuare, activitate febrila. Iata cateva vesti care ne-au fost comunicate de partenerii media din campionatele afiliate la Federatia Europeana de Minifotbal. 

In MUNTENGRU, campionatul national se va relua peste trei saptamani. Muntenegru este, dupa cum bine stim, vicecampioana europeana la minifotbal, prestatia fostilor iugoslavi fiind neasteptat de solida in aceasta competitie care a adunat, in septembrie anul trecut, la Chisinau, cele mai bune 16 echipe din Europa.  

In Muntenegru nu exista campionate locale, dimensiunile mici ale tarii (cam cat suprafata judetelor Brasov si Sibiu laolalta), populatia putin numeroasa (cat Clujul si imprejurimile) dar mai ales relieful extrem de dificil (munti inalti care acopera 85% din aria tarii) facand ca numarul localitatilor sa fie mic, iar pamantul destul de scump. Acesta este motivul pentru care in Muntenegru sunt numai 34 echipe de minifotbal, reunite intr-un campionat care, iata, produce valori europene. Terenurile pe care se disputa meciurile oficiale de minifotbal se afla in capitala Podgorica, insa multi dintre jucatori locuiesc in alte mici localitati. 

In pauza de iarna, cluburile din Muntenegru au permisiunea sa faca transferuri, dar nu mai mult de doi jucatori de echipa. Diva Šavnik si Pivara Nikšić, organizatorii campionatului muntenegrean, spun ca la fel ca peste tot in Europa, echipele din Muntenegru au o componenta eterogena, fiind alcatuite din studenti, intelectuali, fosti fotbalisti profesionisti, tineri si mai putin tineri, toti animati de dorinta de a face sport, de a invinge si de a lega prietenii. 

Anul trecut a marcat cateva premiere pentru muntenegreni - prima oara cand au organizat o Cupa a tarii si prima oara cand au participat la o competitie internationala. 

Trebuie mentionat ca muntenegrenii au dovedit, cu ocazia participarii lor la Europenele de la Chisinau, ca au o buna organizare in sanul federatiei nationale. Ei au venit cu o echipa completa, strabatand cei aproape 1500 de kilometri cu un autocar de lux, special marcat pentru competitia continentala.  

Trecem acum de pe tarmul Adriaticii pe insula unde s-a nascut fotbalul, asa ca probabil si minifotbalul. Este vorba despre Marea Britanie, tara unde minifotbalul are o popularitate foarte mare. Dovada miile de echipe care joaca in intreaga tara, si vorbim aici nu numai de Anglia, ci si de Tara Galilor, Scotia si Irlanda de Nord.

Anul 2013 va fi dedicat, dupa cum ne-a comunicat Philip Stephen din partea UKMA (Asociatia de Minifotbal din Marea Britanie), unui efort plenar pentru atragerea cator mai multi jucatori de varsta a doua. "La ora actuala, majoritatea jucatorilor au pana in 25 de ani, noi dorind ca in perioada urmatoare sa deschidem si celor mai in varsta apetitul pentru minifotbal", ne-a spus Philip Stephen.

Initiativa britanicilor vine dupa publicarea unui studiu stiintific al cercetatorilor din Anglis si Suedia care demonstreaza ca minifotbalul este extrem de benefic pentru persoanele care au peste 40 de ani, dat fiind efortul dozat si adrenalina care apare in multe dintre situatiile critice ce se intalnesc in timpul unui meci. Despre acest studiu vom publica date pe situl Federatiei romane, incurajand, la randul nostru, implicarea in minifotbal a iubitorilor de sport care au trecut de prima tinerete. 

Plecam acum din Anglia ca sa ajungem in SUEDIA, una dintre tarile recent afiliate la Federatia Europeana de Minifotbal. Aici, organismul national care se ocupa de organizarea ligilor din Suedia se numeste KORPEN. Deocamdata, in frumoasa tara nordica functioneaza circa 110 echipe de minifotbal, unele dintre ele fiind... mixte, dat fiind ca in mod traditional, nevestele vikingilor plecau la lupta impreuna cu barbatii lor. Probabil ca femeilor le place sa-si vada consortii daca nimeresc poarta atat de bine si atat de des precum se lauda atunci cand povestesc, la un pahar de bere, ispravile de pe terenul de minifotbal. 

KORPEN a anuntat ca dupa afilierea la EMF, interesul fata de acest joc a crescut foarte mult in Suedia, lucru care nu poate decat sa ne bucure. Poate ca intr-o buna zi vom avea, asadar, ocazia sa vedem la treaba, pe teren, cateva suedeze infocate, care alaturi de colegii lor de echipa vor cauta sa tina piept adversarilor din Europa.  

 

FOTO: FJORDLAE, una dintre echipele suedeze de minifotbal care dupa cum lespe se vede, a cooptat stilul mixt de sport, adica fete si baieti ! 

   

Noutati din Campionatul Regional de Minifotbal GT SPORT - Bergenbier

Campionatul Regional de Minifotbal GT SPORT - Bergenbier pe scurt

0

Jucatori sarbatoriti astazi (vezi lista)

20

Echipe active

312

Jucatori activi

0

meciuri in sezonul actual

Partenerii Federatiei de Minifotbal din Romania

TOP