BUZAU - Pasiune pentru fotbal

Un grup de băieţi tineri îmbrăcăţi în echipament de fotbal. Fac câteva mişcări uşoare de încălzire. În linişte. Supect de multă linişte. Pe rând lovesc mingia de fotbal în încercarea de a introduce în pregătire şi portarul. După cum se mişcă cu balonul rotund nu par deloc străini de sportul rege. Ba chiar lasă impresia că au cochetat la juniori cu fotbalul profesionist. Sau poate au o echipă semiprofesionistă? Întrebarea se pune mai ales atunci când îi vezi jucând. Sunt organizaţi, fiecare are locul lui, mingia circulă pe terenul redus dintr-o parte în alta, se găsesc uşor cu pase în adâncime.De pe margine nu le dă nimeni indicaţii. Relaţiile de joc par închegate în timp.Şi în linişte. Suspect de multă linişte.

 

Organizare în proiectul unui ONG

 

Dacă nu v-aţi dat seama încă, trebuie risipit supansul. Este o echipă campioană. O echipă campioană formată din  tineri cu deficienţe de auz.Tineri legaţi parcă pe viaţă de o pasiune înflăcărată. Fotbalul.Un grup de 10-12 băieţi din Buzău pe care viaţa i-a dus peste tot în ţară, la studii, la muncă, la familii, pentru ca fotbalul să-i reunească în judeţul natal. Cât au fost în şcolile speciale din ţară au participat în mod constant la toate competiţiile de fotbal şi nu de puţine ori au urcat pe podium.Acum, fiind ieşiţi din sistemul de învăţământ special nu au renunţat, mai mult şi-au făcut propria echipă  cu care au început să joace pe unde găseau un teren liber. Au fost conştienţi de talentul lor şi au dorit mai mult . Să facă parte dintr-o formă structură organizată pentru seniori. Spre fericirea lor, aşteptările s-au împlinit acum câteva luni când în cadrul unei organizaţii nonguvernamentale locale s-a dezvoltat un proiect pentru susţinerea implicării în sport a persoanelor cu dizabilităţi. Asociaţia ,,Centrul de pregătire pentru o viaţă independentă în limbaj mimico-gestual’’ a înfiinţat pe 1 noiembrie 2012 “Clubul de mişcare şi sănătate pentru persoanele cu handicap”.  Primele activităţi au fost dedicate la Sala Sporturilor din Buzău pentru tinerii surdo-muţi pasionaţi de fotbal. Practic, erau câteva ore de antrenament şi meciuri amicale. Tot în luna noiembrie, în cadrul Clubului s-a constituit şi prima echipă de fotbal din rândul celor care veneau în fiecare săptămână la sală. Au luat numele de echipa Asociaţiei ,,Centrul de pregătire pentru o viaţă independentă în limbaj mimico-gestual’’. Componenţi : Mihai Pariş, Adi Muşat, Adi Ioniţă, Claudiu Istrate, Gabriel Negoiţă, Emil Niţu, Zailic Robert, Şereş Andrei,Cornel Moise, Tătaru George şi Radu Alexandru. „Aceşti copii cu pregătire diferită, unii la facultate , alţii cu studii superioare finalizate  au devenit adulţi şi nu se mai regăseau  în nicio formulă de organizare ,participau răzleţ pe banii lor când aveau la diferite meciuri prin ţară. Până într-o zi când fiul meu, Mihai, m-a întrebat dacă ar putea să se organizeze din punct de vedere sportiv.Răpunsul meu a fost da, iar în noiembrie deja purtau cu toţi acelaşi echipament”, susţine Ionica Tărău(foto), preşedintele  Asociaţiei ,,Centrul de pregătire pentru o viaţă independentă în limbaj mimico-gestual’’.Primele competiţii în ţară au reprezentat şi primele succese. Echipa a participat la un turneu la Suceava unde s-a clasat pe locul 1 şi la o competiţie similară la Iaşi unde a obţinut locul 3.

 

Campionii meciurilor fără fluier

 

Provocarea cea mare a venit în la finele lunii noiembrie. Asociaţia “Centrul de Pregătire pentru o Viaţă Independentă în Limbaj Mimico-Gestual” a organizat prima ediţie a Campionatul Naţional de Fotbal pentru Persoanele cu Deficienţe de Auz. Un turneu susţinut de Primăria Buzău cu parteneri ca Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, Asociaţia Judeţeană de Fotbal Buzău şi cluburile private de fotbal juvenil Galactic Buzău şi Soimii Buzău. O competiţie destinată celor mai buni din toată ţara. “Am început cu un spot realizat de ei, postat pe facebook. Nu aş fi crezut că singuri , se pot organiza atât de rapid pentru că erau totuşi surdo-muţi din zone diferite de la Buzău, Vrancea, Suceava, Botoşani, Bacău, Galaţi, Bucureşti ,Craiova, până la Constanţa. Şi totuşi ambiţia i-a unit şi sper că au  învăţat cum se poate organiza,că fără muncă nu se poate obţine nimic “, spune Ionica Tarău. 

Peste 100 de jucători au luat parte la cele două zile de întrecere. La final, echipa Asociaţiei ,,Centrul de pregătire pentru o viaţă independentă în limbaj mimico-gestual’’ a ridicat trofeul de campioană înmânat de fosta mare glorie a fotbalului buzoian, Ion Viorel.

 

Debut in minifotbalul amator buzoian

 

Venind in intampinarea lor, presedintele Asociatiei Judetene de Minifotbal Buzau, Gabriel Badescu , le-a oferit posibilitatea de a evolua in competitiile organizate sub egida Federatiei de Minifotbal din Romania. Deja au participat la doua competitii importante, cu rezultate satisfacatoare:Cupa Ligii”COTNARI” si Cupa de Iarna”TIMISOREANA”, urmand ca din editia viitoare sa primeasca un loc in DIVIZIA DE BUZAU – LIGA 1.

 

La competiţii nationale si internationale

 

Au mai depăşit o etapă, iar acum, îşi pun întrebarea dacă ar putea să meargă mai departe. S-ar putea depăşi graniţele ţării? Ar putea oare găsi sprijin pentru a participa la marile competiţii de profil din tara si străinătate? Ei se pregătesc în fiecare săptămână, se antrenează cu seriozitate. De ce n-ar fi posibil să reprezinte cu mândrie şi onoare judeţul şi chiar ţara. Probabil, într-o zi ...


(articol scris de Irina Costianu)

Noutati din Divizia de Buzau

Buzau: Il Classico - Fortuna Friends Buzau-Cons.Judetean Buzau

Buzau: Il Classico - Fortuna Friends Buzau-Cons.Judetean Buzau

03-11-2013 | Divizia de Buzau


Buzau:Favoritele s-au impus:ABC United Bucuresti,Otelul Galati si Dorally Mall Constanta s-au califi

Buzau:Favoritele s-au impus:ABC United Bucuresti,Otelul Galati si Dorally Mall Constanta s-au calificat la Turneul Final de la Hunedoara

22-06-2013 | Divizia de Buzau


Program - Faza regionala Buzau

Program - Faza regionala Buzau

19-06-2013 | Divizia de Buzau


Buzau: AU LUAT TOT CE SE PUTEA LUA

Buzau: AU LUAT TOT CE SE PUTEA LUA

30-05-2013 | Divizia de Buzau


Buzau: FORTUNA FRIENDS - Mereu impreună, un pas inainte

Buzau: FORTUNA FRIENDS - Mereu impreună, un pas inainte

21-05-2013 | Divizia de Buzau


Buzau: FORTUNA FRIENDS, CAMPIOANĂ inainte de termen

Buzau: FORTUNA FRIENDS, CAMPIOANĂ inainte de termen

20-05-2013 | Divizia de Buzau


Buzău: Regal minifotbalistic la Buzău

Buzău: Regal minifotbalistic la Buzău

29-03-2013 | Divizia de Buzau


BUZAU: FORTUNA FRIENDS a umplut din nou cupa cu Timişoreana

BUZAU: FORTUNA FRIENDS a umplut din nou cupa cu Timişoreana

28-02-2013 | Divizia de Buzau


BUZAU - Pasiune pentru fotbal

BUZAU - Pasiune pentru fotbal

20-12-2012 | Divizia de Buzau


FORTUNA FRIENDS BUZAU,CA SI CAMPIOANA DE TOAMNA

FORTUNA FRIENDS BUZAU,CA SI CAMPIOANA DE TOAMNA

31-10-2012 | Divizia de Buzau


CONSILIUL JUDETEAN BUZAU,castiga CUPA LIGII-COTNARI

CONSILIUL JUDETEAN BUZAU,castiga CUPA LIGII-COTNARI

24-10-2012 | Divizia de Buzau


BUZAU: CUPA LIGII-COTNARI LA FINAL

BUZAU: CUPA LIGII-COTNARI LA FINAL

20-10-2012 | Divizia de Buzau


VIDEO: OTOPENI CU VALCEA

VIDEO: OTOPENI CU VALCEA

27-06-2012 | Divizia de Buzau


ZONALUL BUZAU: REZULTATE TEHNICE

ZONALUL BUZAU: REZULTATE TEHNICE

26-06-2012 | Divizia de Buzau


ZONALE: UN PAS INAINTE PE CALEA PERFORMANTEI

ZONALE: UN PAS INAINTE PE CALEA PERFORMANTEI

26-06-2012 | Divizia de Buzau


BUZAU :DIVIZIA DE BUZAU - Consiliul Judetean / Reconfirmarea valorii

BUZAU :DIVIZIA DE BUZAU - Consiliul Judetean / Reconfirmarea valorii

13-06-2012 | Divizia de Buzau


Divizia de Buzau pe scurt

2

Jucatori sarbatoriti astazi (vezi lista)

25

Echipe active

672

Jucatori activi

0

meciuri in sezonul actual

Partenerii Federatiei de Minifotbal din Romania

TOP