Interviu - Dan Cojocaru: „Sperăm să readucem România acolo unde a fost”

Reporter: Cum a decurs stagiul de pregătire de la Buftea?

Dan Ștefan Cojocaru: Un stagiu reușit, 4 zile de cantonament la Centrul Național de Fotbal, cu 2 antrenamente pe zi, la care antrenorii Mitu și Mihalache au testat tot felul de formule, de scheme, cornere, lovituri libere, penalty-uri după fiecare antrenament, aceste inevitabile lovituri care au ținut România departe de performanță în ultimul an, atât la Campionatul European, cât și la cel Mondial. Stagiul s-a sfârșit cu cele două meciuri amicale cu Bulgaria.

Rep
: Cum au fost cele două jocuri?
 
D.Ș.C.: În baza reciprocității dintre cele două Federații, am jucat de 2 ori la Constanța și de 2 ori la Sofia. Am jucat la Baza de Fotbal a Federației Bulgare, de dimensiuni cum se joacă la EURO, 46 pe 26 de metri. Două meciuri bune, în primul am început mai timorați din cauza cantonamentului și a drumului la Sofia, având puțin timp de relaxare. S-a terminat 2-2, echipa noastră a resimțit oboseala. În cel de-al doilea joc, ne-am intrat în ritm, echipa a făcut o primă repriză foarte bună, cu rezultat 3-0, goluri frumoase. După pauză ne-am relaxat din păcate și pe două greșeli individuale, ei au revenit, apoi am avut 12 minute fantastice, ne-am dus la 6-2 iar în ultimele minute din păcate am făcut 2 greșeli din nou, un autogol, și rezultatul a fost 6-4. Au fost meciuri reușite în care am avut și bune și rele, sperăm ca antrenorii, am avut și o ședință, cu toții am învățat din ele și împreună vom încerca să le îndreptăm. 

Rep: Cum îi simțiți pe jucători înainte de EURO?
 
D.Ș.C. Sperăm ca jucătorii să fie concentrați la maximum. Este un Campionat European foarte puternic, avem și presiunea calificării la Campionatul Mondial din 2019 din Australia acolo unde doar primele 8 echipe se vor califica. Din punctul de vedere al Federației le-am dat toate condițiile, s-a văzut asta și la cantonament, a făcut tot ce a depins de ea pentru ca băieții să atingă o bună performanță. Sperăm ca băieții să se ridice la așteptările noastre și să readucem România acolo unde a fost odată, campioană a Europei. 

Rep: Ce impresie vă lasă lotul, sunt numai jucători care au făcut performanță la competițiile naționale?

D.Ș.C.:
Direcția tehnică, împreună cu antrenorii și cu Comitetul Executiv au votat acest lot. Sunt jucători care au făcut performanță, credem că sunt, la această oră, cei mai în formă jucători pe care-i are minifotbalul din România. 

Rep: Ne așteaptă o grupă cu Spania, Anglia, Israel și Austria, cum credeți că va fi în această grupă?

D.Ș.C.: E una dintre cele mai grele grupe pe care le-a avut România la un turneu final de Campionat European, chiar și Mondial. Întâlnim două mari puteri ale fotbalului european, Spania și Anglia, Spania a ocupat locul 4 la Mondial, Anglia o echipă puternică, rea, agresivă, am urmărit ultimele două amicale ale lor, au jucat contra echipei Transilvania din Irlanda, echipă formată 80% din români, am cunoștințe acolo, am stat de vorbă cu ei, luptă pentru fiecare minge de la început la final. Două meciuri grele, cu Spania va fi ultimul din grupă, țintim locul 1 în grupă. Am jucat contra Israelului la EURO în 2015, mi-e frică dacă pot spune așa de acest meci, e un popor foarte agresiv, un joc încâlcit, greu de pregătit acest joc, nu știi cum să-i desfaci. Austria am văzut-o singură dată acum 2 ani la EURO. Nu mai avem informații noi despre ei. Dar știm că sunt foarte bine clădiți fizic, joacă în forță, cu mingi pe sus, acesta va fi primul joc și este important să debutăm cu puncte în buzunar. Este grupă dificilă, le-am spus la băieți, fiecare meci trebuie tratat ca o finală, fără să ne gândim că suntem superiori adversarilor. Trebuie tratat fiecare joc ca o finală, pentru a nu avea emoții privind calificarea din grupe. Sper să ajungem în fazele finale, acolo se vor mobiliza mai mult, fiecare jucător are ambiția și dorința de a se clasa pe primul loc.


Biroul de presă al FMR
 

Partenerii Federatiei de Minifotbal din Romania

TOP