Interviu - Ioan Onicaș: „Suntem pe drumul cel bun”

Duminică, la Florești, în județul Cluj, a avut loc Adunarea Generală a Federației de Minifotbal din România. S-au discutat mai multe aspecte, de la bugetul FMR pe anul 2019 sau licențele acordate campionatelor locale din țară, la participarea României la Campionatul Mondial din Australia, noul format al Champions League, locațiile competițiilor naționale din 2019, pașii întreprinși spre devenirea de Federație Națională cu drepturi depline, precum și noul parteneriat FMR - Lano Sports.

Am stat de vorbă, la finele Adunării Generale de la Florești, cu președintele Ioan Onicaș, iar impresiile domniei sale în privința aspectelor discutate la întâlnire, le puteți afla din interviul ce urmează. 

Reporter:
Care ar fi concluziile de la finalul Adunării Generale de la Florești?

Ioan Onicaș: Cred că a fost o Adunare Generală benefică, s-au atins toate prioritățile Federației. Am început de la prezentarea bugetului, având în vedere că în acest an vom avea o competiție foarte importantă, Campionatul Mondial din Australia, ceea ce necesită eforturi suplimentare din partea Federației. Cred că bugetul prezentat a fost unul pe așteptarea celor aflați în sală.
 
Rep:  2019 va fi un an important, pe lângă competițiile naționale care trebuie organizate, cele anuale, este și acest Campionat Mondial. Cum credeți că va fi anul 2019 pentru FMR?
 
I.O.: Pe plan internațional, participarea la un Campionat Mondial este nivelul maxim. Este o competiție la care am reușit să ne calificăm, se știe foarte bine că doar primele 8 echipe din Europa și-au câștigat acest drept. Ne bucurăm că suntem prezenți și suntem una dintre puținele țări care am participat atât la primele două ediții de CM și care urmează să participe și la cea de-a treia ediție. Dacă la prima ediție am ocupat locul 3, de ce nu am încerca în 2019 să obținem un loc cât mai sus, chiar unul pe podium. 
 
Dacă vorbim de competițiile internaționale, nu trebuie să neglijăm competițiile organizate de EMF la nivel european, este vorba de Champions League, EURO Cup și EURO Business Cup. Echipele din România au avut rezultate foarte bune în fiecare an și participarea lor este una de interes pentru toți cei angrenați în aceste competiții.

Dacă vorbim despre competițiile naționale, trebuie continuat ceea ce am început în anii anteriori, deja Campionatele Regionale, Cupa României și Campionatul Național sunt competiții cunoscute, organizate de mulți ani, pe același trend se încadrează și Campionatul Firmelor, care a debutat în 2015 și care a devenit o competiție regulată în calendarul FMR. Sperăm ca și Campionatul Național de Old Boys, care se va desfășura pentru al treilea an la rând, să devină o competiție regulată.
 
Rep: 2019 se anunță și un an foarte important în ceea ce privește relația cu Ministerul Tineretului și Sportului nu?
 
I.O.: Am făcut toate demersurile care s-au cerut, plecând de la cel mai important lucru, trecerea celor 3 ani de când minifotbalul a fost recunoscut ca ramură sportivă. Suntem în grafic și încercăm să punem la punct toate detaliile iar în momentul în care vom depune dosarul la MTS să avem sorți de izbândă la nivelul pe care-l așteaptă toți iubitorii de minifotbal din România. În concluzie, suntem pe drumul cel bun. 
 
Rep: Despre contractul cu Lano Sports ce ne puteți spune?
 
I.O.: Ne preocupă să atragem tot timpul, fiind o Federație care se autofinanțează, orice parteneriat, orice sponsorizare, donație care ajută la dezvoltarea acestui nou sport în România. Această colaborare cu Timovladian din Oradea și Lano Sports din Belgia, un producător de gazoane, este un moment important pentru că am reușit să acoperim o problemă pe care am întâlnit-o în ultimii ani, în acele momente în care ne doream să organizăm o competiție în afara cadrului pe care-l cunoaștem cu toții, acele terenuri clasice. 
 
Organizarea de competiții în aer liber, în locuri publice, cred că va fi ceva foarte atrăgător, dar ne împiedicam de lipsa unui gazon mobil. Iată că am reușit, în urma acestui parteneriat, să obținem un gazon mobil de 1300 de metri pătrați, care va fi folosit atât de FMR în organizarea unor competiții naționale, dar va putea fi și închiriat și altor entități care doresc organizarea de competiții, ceea ce va aduce și un câștig financiar pentru Federație.Biroul de presă al FMR
 

Partenerii Federatiei de Minifotbal din Romania

TOP