Interviu | Ioan Onicas, in revista Pro 221 Magazine

Interviul lunii ianuarie 2020, pentru revista online “PRO 221 magazine”, dedicată minifotbalului național. Protagonist, președintele FMR, domnul Ioan Onicaș.
 
1. Reporter: Bine v-am găsit! Cum a ajuns Ioan Onicaș să conducă minifotbalul românesc?
Ioan Onicaș: Parcurgand toate etapele din istoria minifotbalului românesc. Am facut parte din grupul care, în 2007, a organizat și a pus bazele primei competiții la nivel național. Este vorba despre Răzvan Burleanu, Tiberiu Lajos și Paul Costaș, cei care au stat la baza creării acestui nou sport în Romania. Inițial am fost vicepreședinte al Asociației Române de Minifotbal (prima formă de organizare, sub aspect juridic) și ulterior, la Federația de Minifotbal din România. Din 2014, odată cu retragerea lui Răzavan Burleanu, am preluat conducerea FMR.  
 
2. Doar un job sau multă multă pasiune și suflet? 
Nu s-a pus problema ca această activitate să îmbrace forma unui job. Totul este clădit doar din pasiune și din dorința de a crea ceva nou, de ceva care să-ti reprezinte ideile, calitățile, capacitatea de a munci în echipă, dorința de a reuși. Chiar dacă totul s-a obținut cu prețul unor sacrificii imense, în mod special a timpului liber, performanțele, satisfacțiile (emoționale și mai ales morale) sunt cele care te fac să te simți puternic, împlinit și totodata, mândru că nu ai trecut întamplător prin valurile vieții.  
 
3. Cât de mare este diferența între fotbalul mare și minifotbal?
Sunt câteva asemănari dar și foarte multe diferențe. Ambele sporturi au la bază unele elemente comune (forma terenului, mingea de joc, porți, anumite reguli de joc) dar toate sunt la dimensiuni complet diferite și cu elemente care implica o tehnică și o tactică de joc total diferită, adaptate la condițiile de desfășurare. Minifotbalul este un sport nou, izvorât din acele celebre ,,miuțe”, de care ne aducem aminte cu toții, cu plăcere și satisfacție, împletit cu anumite elemente din fotbalul ,,mare”- cel mai iubit și practicat sport de pe glob. Minifotbalul a fost și va rămâne pentru mulți, primul contact cu mingea și prima formă de practicare organizată a unui sport de echipă. Realizările sunt cu atât mai apreciate, având în vedere că este singurul sport de echipă care se poate practica fară antrenori, fară antrenamente, fară lecții tehnico-tactice, fară a dispune de o pregătire specială, specifică. El va rămâne un izvor nesecat pentru promovarea în rândurile fotbaliștilor dar și o oportunitate pentru oricine dorește să facă mișcare, să practice un sport de echipă dar și un tărâm de regăsire pentru cei care au practicat un sport de performanță, la un nivel înalt, dar la care au renunțat din cauza vârstei sau a unor factori de sănătate.   
 
4. Când ați luat primul contact cu minifotbalul?
Am inceput cu celebrele ,,miuțe” din copilarie, iar in mod organizat, cu ocazia primei ediții a Campionatului de Minifotbal Onix Salaj, în 2005. La nivel național, în 2007 a fost organizat primul Campionat Național si am putea spune ca acela a fost momentul care a declanșat recunoașterea acestui nou sport.  Ministerul Tineretului si Sportului a demarat procedurile de monitorizare în 2014, iar un an mai târziu, minifotbalul a fost recunoscut oficial ca ramură sportivă practicată, prin Ordinul ministrului nr. 1134 / 22.12.2015.  
 
5. Cine sau ce v-a atras spre minifotbal? 
La fel ca si pe aproape toti tinerii din acea perioadă, dragostea fața de jocul cu mingea. Ulterior, în afară de a juca, mi-a placut implicarea în organizarea competițiilor și a turneelor. A fost o provocare, o muncă asiduă și o perfecționare constantă. Prin rezultatele de la nivel local am reușit să ne facem cunoscute orașul și competiția, iar ulterior, ne-am remarcat și la nivel național. Prin muncă și seriozitate, reprezentantele Sălajului au fost mai mereu pe podium, într-o concurență directă cu reprezentante mult mai puternice din Iași, Timișoara, Deva, etc, reușind să câștige Campionatul Național, Cupa României și Campionatul Național al Firmelor (în premieră, de fiecare dată)! 
 
6. Cum era minifotbalul românesc acum 5 ani versus azi? 
Din punct de vedere al rezultatelor internaționale, 2015 a fost momentul de vârf privind performanțele echipei naționale. În acel an, România a câștigat Campionatul European (în Croația) și a încheiat pe podium la prima ediție a Campionatului Mondial (în SUA). A fost ultimul titlu european, din cele 6 câstigate, consecutiv! Minifotbalul a devenit popular, au început investiții masive si au apărut și alte campioane europene (Kazakhstan, Rusia sau Cehia). Chiar dacă nu a mai reușit să cucerească titluri majore, România a rămas în topul fotbalului european (vicecampioni europeni in 2018) și mondial (locul 3 in 2019, după Mexic si Brazilia).   
 
7. Ce părere aveți de competițiile interne de minifotbal?
În momentul de față sunt în jur de 2.200 de echipe care evoluează în campionatele locale, organizate sub egida Federației de Minifotbal din România. De asemenea, echipele participante la fazele regionale și naționale au crescut valoric (și numeric) de la an la an. Categoriile de participare în competiții s-au diversificat. În momentul de față, Federația organizează faza regională/națională la urmatoarele categorii: Turneul Final al Campionatululi Național, Campionatele Regionale (NV, NE, SV si SE), Cupa României, CN al Firmelor și Instituțiilor, CN Old-Boys, Supercupa României. În unele campionate au aparut și competiții de minifotbal juvenil, ceea ce va duce în viitor la organizarea unor competiții regionale/naționale și pe acest segment de vârstă.  

8. Aveți o amintire deosebită de la vreun turneu și pe care ne-o puteți împărtăși?
Amintirile sunt nenumărate. Majoritate fac parte din categoria celor plăcute. Fiecare titlu european, fiecare trofeu dobândit, fiecare turneu național organizat de Federație are în spate o poveste, o scurtă sau o mai mare istorie. Aș putea aminti finala de senzație a CE din 2015 din Croația unde am spulberat naționala gazdă cu 5 - 1! Sau ceva mai recent, atmosfera de la meciurile României, dar mai ales modul cum am fost tratați de românii din Australia, cu ocazia CM din luna octombrie a anului trecut. A fost frumos și în SUA (2015) dar experiența de pe continental australian va rămâne unică în memoria tuturor celor prezenți. Și mai ales prin prisma faptului că am fost foarte aproape de cucerirea, în premieră, a unui titlu mondial !  

9. Cum suntem văzuți în Europa la minifotbal?
Fară a putea fi acuzat de lipsă de modestie, sunt sigur că structura de organizare și dezvoltare a minifotbalului din România este și poate fi un model pentru oricare federație sau asociație din Europa și nu numai. România a fost prima țara din Europa care a reușit să obtină recunoașterea minifotbalului ca ramură sportivă practicată (ulterior a obtinut-o și Cehia, iar în celelalte țări, procedurile de monitorizare și de recunoastere sunt în derulare). România este membru fondator al Federației Europene și a dat primul președinte al acesteia (Răzvan Burleanu in 2012). De asemenea, în 2013, România a fost unul dintre membrii fondatori și ai Federației Mondiale (Răzvan Burleanu, ales ca vicepreședinte). Din cele 9 ediții ale Campionatului European, primele 6 au fost câștigate de România (2010-2015). În 2016, am fost eliminați în optimile de finală de Anglia, în 2017 am obținul locul 4, iar in 2018, locul 2 (începând din 2018, Campionatul European se organizează din 2 in 2 ani, la fel ca și Campionatul Mondial). Totodată, la nivel de cluburi, România a dominat toate întrecerile europene (EMF Champions League, EMF Euro Cup, Masters Cup), în majoritatea fazelor finale, echipele românesti având o prezență masivă. De exemplu, în 2018, finala Champions League a fost jucată între două echipe românesti, MAV Timișoara și Coriolan Bacau, iar in cea din 2019, jucată de Nova Vita Târgu Mureș. La EMF EuroCup 2019, cele 2 finaliste au fost din România (Danco Pro București și Golden Boys Bacău). La nivel de arbitri, avem constant delegări la competițiile europene. Doi dintre ei au condus mai multe finale ale Campionatului European, astfel: Nicolae Chiș-Ciure, in 2011, 2016 și 2017 iar Gheorghe Ciule, in 2016. 
 
10. Dar la nivel mondial?
Am avut rezultate bune. La prima ediție a Campionatului Mondial (SUA-2015), România s-a clasat pe podium, după SUA și Mexic. La a doua ediție (Tunisia-2017), am fost eliminați, surprinzător, în optimile de finală, de Senegal (după loviturile de departajare). La ultima ediție (Australia-2019),am reușit din nou o clasare pe podium, după Mexic și Brazilia. Suntem printre puținele țari din Europa care am participat la toate edițiile  Campionatului Mondial. Arbitrul Cezar Ionescu a fost delegat la două finale ale Campionatului Mondial, Tunisia-2017 și Australia-2019.
 
11. Putem spera la un turneu final la noi în țară în viitorul apropiat?
De ce nu? Pentru ediția CE din 2020, pe lista orașelor care și-au depus candidatura de organizare a fost si Iașiul. De semenea, pe lista ar mai putea apărea Bucurestiul, Rm. Valcea (unde s-a construit o arenă modernă, potrivită pentru organizarea unor astfel de evenimente) si altele. Dacă vom găsi o sursă de finanțare potrivită, consider că avem capacitatea de a organiza un CE.
 
12. Pe când putem vorbi de profesionism la minifotbal în România?
Deocamdată, nu putem vorbi de profesionism la acest nivel. Minifotbalul este o formă reprezentativă (dacă nu cumva, cea mai reprezentativă) a sportului de masă din România.

13. Dar despre o liga națională?
Vom putea dezvolta acest subiect după înființarea Federației Române de Minifotbal.
 
14. Ne puteți spune dacă s-au luat ceva hotărâri pentru turneele finale din acest an? (locațiile de desfășurare).
De regula competițiile regionale și naționale sunt organizate în perioada 01.06 - 15.07. Din punct de vedere al calendarului 2020, există un plan, dar încă nu putem anunța datele oficiale pentru că acestea vor depinde și de deciziile și de modalitatea de organizare a alegerilor locale. Totodată, am avut în vedere și cele doua date privind desfășurarea jocurilor de baraj pentru promovarea în Liga 3 la fotbal (13 și 20 iunie), unde sunt mulți jucători care evoluează și la aceste echipe, campioane județene la fotbal. Campionatele regionale se vor desfășura în luna iunie, iar Cupa României și Campionatul Național, mai mult ca sigur, în luna iulie. Pană la desfășurarea AG a FMR (Cluj Napoca, 23.02.2020) vor fi comunicate atât datele de desfășurare cât și locațiile unde se vor desfășura întrecerile. 
 
15. Se pot face demersuri pentru a implica media în dezvoltarea minifotbalul național?
Suntem o Federație care nu beneficiază de o susținere financiară din partea autorităților locale, județene sau naționale. Bugetul este obținut în exclusivitate din resurse proprii (organizări de evenimente, cotizații, etc) și din sponsorizări, ceea ce ne-a îngreunat posibilitatea de a face investiții în dezvoltarea marketingului și în media. Ambele sunt două laturi foarte importante care pot aduce multe beneficii în dezvoltarea minifotbalului.
 
16. Știm că s-au făcut demersuri pentru a deveni Federație recunoscută de Ministerul Tineretului și Sportului. În ce stadiu sunt discuțiile în acest moment?
Suntem pe ultima sută de metri privind pregătirea documentației care va trebui transmisă la MTS. Protocolul de colaborare semnat anul trecut cu MTS este o dovadă clară și scoate în evidență faptul că toată lumea dorește ca și minifotbalul să intre sub tutela ministerului și să evolueze la fel ca și toate celelalte federații naționale. 

17. Care sunt planurile federației pentru 2020?
Câștigarea unui nou titlu european. Transformarea în Federație națională. Atragerea de noi sponsori. O colaborare mai activă cu membrii afiliați. Întarirea comisiilor din cadrul Federației prin atragerea de noi persoane care să ajute și să susțina activitatea în vederea atingerii obiectivelor propuse. Dezvoltarea competițiilor la nivelul minifotbalului juvenil.
 
18. Dar ale Președintelui Federației de Minifotbal din România?
Exact tot ce am spus la intrebarea anterioară, dar mai ales transformarea în Federație națională și atragerea de noi membri în cadrul Federației. 
 
19. Dar ale lui Ioan Onicaș?
In principal cele legate de activitatea Federației și de arbitraj. Rezultate bune privind desfășurarea Campionatului de Minifotbal Onix Sălaj, poate chiar organizarea unui turneu regional/național. Ridicarea nivelului arbitrajului, atât la minifotbal cât si la fotbal, acolo unde sunt observator de arbitri la Liga 1 și ofițer regional de dezvoltare în cadrul CCA. Pregătirea și susținerea privind calificarea și promovarea unor arbitri în categoriile superioare. 
 
20. Un gând pentru 2020 pentru cei care vor citi acest interviu?
Îi invitam pe toți cei care doresc să facă mișcare, cei care se pot angrena în practicarea unui joc sportiv de echipă, să practice minifotbalul și să participe în competițiile organizate, indiferent de categoria de desfășurare.

Partenerii Federatiei de Minifotbal din Romania

TOP