Am început cu dreptul la Mondial ! 2-1 cu Kazakhstan


Emoțiile unei Cupe Mondiale nu se compară cu nimic. Pentru România nu era primul „dans” cu cea mai înaltă competiție din lume. În 2015, în SUA, am fost aproape de marea finală dar gazdele ne-au barat drumul. Multe s-au schimbat de atunci. În primul rând regulamentul. Nu se mai joacă stilul american, cu mantinelă, dar nici cel european get-beget nu e copiat întru totul de Federația Mondială de Minifotbal, organizatoarea competiției. Reprizele sunt de 25 de minute, terenul e mai mare (48 X 28 metri) și alunecările sunt permise, în mare parte. Peisajul e unul de vis. Tunisia, Nabeul, chiar la malul Mării Mediterane, valurile spărgându-se chiar în apropierea stadionului nou-nouț, construit de gazde pe modelul a ceea ce au văzut în vară la EURO. 

Cazați la un hotel, Khayam Garden, aflat la numai 2 minute de mers pe jos de stadion, tricolorii nu au avut parte de un debut ușor la Mondial. Primul adversar, chiar Kazakhstan, campioana europeană din 2016, o echipă pe care tricolorii o cunoșteau bine de la EURO. Acolo, tot în grupe, România s-a impus cu 3-2 după un meci în care a condus cu 1-0 și a trebuit să revină apoi de la 1-2. Scenariul a fost relativ asemănător acum. Încurajați de pe margine și de ambasadorul României în Tunisia, domnul Dan Stoenescu, prezent și la ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale de vineri, românii i-au luat tare pe kazaci din start dar portarul lor a fost mare în poartă. La propriu, căci părea că nicio minge nu poate trece de el. Ușor-ușor după ocaziile alor noștri, kazacii au echilibrat jocul. Încurajați din tribună și de o mică dar inimoasă galerie de români dotați cu eșarfe, tricouri și steaguri, tricolorii s-au mulțumit la pauză cu scorul alb. 

Blestemul golurilor primite cu capul apărut la EURO după cele două goluri marcate de Cehia în acest fel în semifinala de tristă amintire, scor 3-4, ne-a urmărit și la Mondial. Portarul lor a degajat, un kazac s-a desprins din marcaj și a marcat pe lângă Amarinei, debutant la națională după turneul foarte bun făcut cu MAV Timișoara la EMF Champions League în Slovenia. Kazacii au prins curaj după gol dar Amarinei a fost de netrecut la câteva tentative de gol. Căpitanul Răzvan Radu, revenit la echipa națională după absența de la EURO, a sunat adunarea. I-a pus mingea în fața porții lui Toma Vincene iar „Tomiță” nu putea rata. 1-1, mai aproape de realitatea din teren. Tricolorii nu s-au mulțumit însă doar cu atât iar Amarinei a ieșit cu mingea la picior, a șutat, Tănase a pus ideal piciorul și s-a făcut 2-1. Degeaba au mai încercat kazacii să revină jucând cu portarul înaintaș, victoria a fost a românilor. De remarcat și insistența cu care cei doi arbitri tunisieni i-au îngălbenit pe jucătorii noștri, fapt care ne pune pe gânduri în acest start de Mondial...

Dar, o victorie e o victorie indiferent cum este ea obținută. Cu trudă, cu jertfă, cu inimă și suflet. Trei puncte mari, puncte care aproape asigură și calificarea în optimi dintr-o grupă care le mai conține pe Coasta de Fildeș și Guatemala. Cu cea din urmă jucăm duminică de la ora 18:45, ora României. Guatemala trebuia să joace sâmbătă cu Coasta de Fildeș dar a întârziat sosirea în Tunisia și meciul s-a amânat pentru luni.

România - Kazakhstan 2-1 (la pauză 0-0)
Stadion: Nabeul, spectatori: 300
Goluri: Vincene și Tănase
România: Amarinei - Vincene, Popa, R.Radu, I. Marian, Burciu, Crăciun, C. Vlad, Tănase, Călugăreanu, M. Pușcă, C. Pușcă, Paulevici, Plopeanu.
Director tehnic: Dan Cojocaru
Antrenor: Cristian Lupu

Partenerii Federatiei de Minifotbal din Romania

TOP