INTERVIU/ Cristian Lupu:„Sunt privilegiat, cu un lot valoros la dispoziție”

A fost un an plin de competiții pentru cea mai titrată națională din istoria minifotbalului european, România. Campioană europeană de 6 ori consecutiv între 2010 și 2015, echipa noastră națională a participat deja la două turnee importante în acest an și se pregătește acum de cel de-al treilea și cel cu anvergura cea mai mare, Cupa Mondială din Tunisia. Tot în Tunisia, în luna martie, tricolorii au câștigat un prestigios turneu de pregătire, Tournoi de Champions, acolo unde au învins Ungaria în finală cu 3-1 după prelungiri. A urmat apoi Campionatul European din Cehia din luna iunie unde România a ajuns până în faza semifinalelor și a fost învinsă la mare luptă de Cehia.

Tricolorii s-au reunit luni la Complexul Olimpic de la Izvorani și au demarat pregătirile în vederea participării la cea de-a doua ediție a Cupei Mondiale. Dacă la prima ediție din 2015, România a terminat pe locul 3, fiind singura națională europeană ce a ajuns în semifinalele competiției, tricolorii și-au impus acum să ajungă cel puțin în aceeași fază și la competiția din Tunisia. Misiunea nu va fi deloc una ușoară, pe lângă cele mai bune naționale europene, Rusia, Cehia, Ungaria sau Kazakhstan, la competiție urmând să participe campioana mondială en-titre, SUA, vicecampioana mondială, Mexic precum și nume mari precum Argentina, Brazilia sau Chile. România beneficiază de un lot foarte puternic, format din jucători de valoare care au performat la turneele naționale și europene din acest an așa că speranțele în tabăra tricolorilor la un rezultat bun sunt mari.

Am stat de vorbă la finele meciului de pregătire cu Danco Pro București (4-1) cu antrenorul echipei naționale, Cristian Lupu, iar acesta ne-a împărtășit gândurile sale legate de Cupa Mondială din Tunisia. Cristian Lupu și-a serbat recent și ziua de naștere împlinind 39 de ani și ne-a dezvăluit și ce dorință și-a pus de ziua sa.

Reporter: În primul rând, cât de util a fost acest test cu Danco Pro după cele două antrenamente din cantonamentul de la Izvorani ?

Cristian Lupu: A fost un test util în care ne-am verificat potențialul. Am încercat să ne mai consolidăm relațiile de joc, să implementăm ceea ce am realizat în aceste două zile de antrenamente și cred că ne-am atins obiectivul prin acest meci.

Rep: Privind lotul pe hârtie, pare un lot foarte puternic, cu jucători care au făcut performanță la turneele din acestă vară, cum vi se pare lotul din punct de vedere valoric ?

C.L: Chiar pot spune că sunt pus în două posturi în același timp. Pe de-o parte sunt privilegiat pentru că am un lot valoros cum demult poate n-a mai fost la echipa națională, oricând poți să-ți alcătuiești mai multe echipe. Dar în același timp este și o postură ingrată pentru că trebuie să nimerim ca să spun așa formula cea mai bună la ora jocului, privind jucătorii cei mai în formă și în același timp să reușim să facem un echilibru între toți componenții lotului pentru că este foarte greu ca pe parcursul unui meci să joace toți jucătorii. Trebuie să facem în așa fel încât să nu intervină acea nemulțumire în rândul lor.

Rep: Am observat atât înaintea EURO cât și în timpul lui faptul că s-a închegat foarte repede un grup la echipa națională, atât pe teren cât și în afara lui. Mizați și acum pe forța grupului ?

C.L.: Da, chiar pot să spun că băieții nou-veniți s-au integrat foarte bine, jucătorii cu ștate mai vechi la echipa națională i-au primit foarte bine făcând ca integrarea lor să fie rapidă. În același timp ne bucurăm că a revenit în rândul nostru Radu Răzvan, căpitanul echipei naționale, un plus din toate punctele de vedere. Împreună cu el și cu ajutorul celorlalți, cred că și anul acesta avem un grup destul de puternic care ne va ajuta să ne atingem obiectivele.

Rep: Ce ne puteți spune despre condițiile de pregătire de la Izvorani ?

C.L.: Sunt condiții foarte bune, la un nivel ridicat așa cum trebuie să fie pentru o echipă națională cu rezultate și care are de fiecare dată obiective înalte.

Rep: Care este obiectivul pentru această Cupă Mondială din punctul dumneavoastră de vedere ?

C.L.: Calificarea în semifinale, cel puțin.

Rep: Despre grupa României ce ne puteți spune, avem o echipă puternică acolo, Kazahkstanul și două mai puțin cunoscute, Coasta de Fildeș pe care o cunoașteți puțin din acel turneu amical din Tunisia și Guatemala despre care nu știm prea multe...

C.L.: Da, avem un meci foarte greu cu echipa Kazakhstanului, fosta campioană a Europei, cu jucători foarte buni, Despre celelalte două echipe nu pot să vă spun foarte multe, am văzut o echipă a Coastei de Fildeș la turneul din Tunisia, dar nu pot știi dacă la acest Campionat Mondial au venit cu același lot de jucători. Așa că pot apărea surprize și aici. Despre echipa Guatemalei nu avem prea multe informații, așteptăm și noi să primim loturile de jucători și să mai primim informații suplimentare.

Rep: Primul meci, cu Kazakhstan, credeți că va fi decisiv în stabilirea câștigătoarei grupei ? Vă întreb și pentru că, la prima vedere, cine va câștiga grupa va avea un culoar mai favorabil în primele faze eliminatorii

C.L.: La prima vedere acesta pare a fi derbyul grupei și echipa care va câștiga acest meci va avea o opțiune serioasă pentru locul 1 având în vedere valoarea celor două echipe. Dar atâta timp cât noi nu știm foarte multe informații despre celelalte două adversare, nu trebuie subestimați. Vom vedea acolo.

Rep: Am văzut că ați perfectat și un joc amical cu India acolo în Tunisia, cât de mult vă va ajuta și acest test înaintea jocurilor din grupe ?

C.L.: Noi chiar ne-am dorit și un meci amical, am avut de optat între Australia și India, am ales să jucăm cu India tocmai pentru a ne acomoda cu suprafața de joc, cu tonusul competiției. Noi sperăm să fie de bun augur și băieții să ajungă la o formă optimă la ora primului joc.

Rep: Ce ne puteți spune despre suprafața de joc comparativ cu cea de la EURO din Cehia ?

C.L.: Echipa mai bine pregătită fizic va câștiga pentru că această suprafață, spre deosebire de cea de la EURO, având granule și nisip, e clar că viteza balonului va fi încetinită și în același timp efortul depus de jucători va fi mai mare. Cred că și acesta va fi un factor important. Echipele care se vor adapta mai bine la suprafața de joc și vor rezista mai bine fizic în turneu vor avea câștig de cauză. Echipele care au un lot mai omogen vor avea un cuvânt mai mare de spus.

Rep: Știm că a fost și ziua dumneavoastră recent, ce dorințe v-ați pus ?

C.L.: Eu îmi doresc în primul rând să fiu sănătos, să mă bucur de familia mea. La fel le doresc la toți, multă sănătate că e foarte importantă și multe realizări pe planurile în care sunt angrenați.

Partenerii Federatiei de Minifotbal din Romania

TOP