INTERVIU / Dan Cojocaru: „Sperăm să ajungem în primele 4 echipe din lume”

România se pregătește pentru cea de-a doua participare la Cupa Mondială. Acum 2 ani, în Statele Unite ale Americii, jucătorii echipei noastre naționale s-au clasat pe locul 3, România fiind cea mai bine clasată națională europeană și singura care a atins faza semifinalelor. Acum, la finele unui an în care a câștigat Tournoi de Champions, cel mai puternic turneu amical al anului în Tunisia după o finală cu Ungaria și a ajuns până în semifinalele EURO 2017 din Cehia pierzând la mare luptă duelul cu țara gazdă, România se pregătește de testul major al anului. Echipa noastră este una dintre cele 24 de echipe naționale care participă la ediția a II-a a Cupei Mondiale, eveniment ce are loc între 6 și 15 octombrie în Tunisia. Elevii pregătiți, la fel ca la EURO, de tandemul Dan Ștefan Cojocaru (director tehnic) și Cristian Lupu (antrenor) fac parte din grupa E alături de Kazakhstan, Coasta de Fildeș și Guatemala. Am stat de vorbă cu experimentatul director tehnic al lotului național, Dan Ștefan Cojocaru, înaintea acestui eveniment major iar părerile domniei sale le puteți afla din interviul de mai jos:

Reporter: Ce așteptări aveți de la stagiul de pregătire de la Izvorani și de la Cupa Mondială din Tunisia ?

Dan Cojocaru: Eu cred că direcția tehnică a definitivat și a găsit un lot foarte competitiv. Avem jucători de la cele mai bune echipe din România, de la MAV Timișoara, ocupanta locului 3 la ultima ediție a Champions League, de la fosta Ary&Roby Buftea, actuala Tanzmannschaft, campioana națională, de la Old Boys București, vicecampioana națională, de la Luceafărul Cluj, câștigătoarea Cupei României. Cred că de aici s-a format lotul naționalei și este un lot competitiv. Sperăm ca în acest mini-stagiu de la Izvorani (2-5 octombrie) să putem să formăm un grup unit, așa cum am făcut și la precedenta competiție europeană la care am participat și unde am fost cu un pas în marea finală. După care să mergem la Cupa Mondială unde avem parte de o participare extraordinară, cu Brazilia, Argentina, Chile, SUA, Mexic și cele mai bune naționale din Europa. Va fi un turneu foarte greu, un turneu foarte bine organizat pentru că noi am și fost la un prim mni-turneu în luna martie în Tunisia și știm foarte bine de ce condiții am beneficiat acolo, turneu pe care l-am și câștigat și care a venit ca o mănușă ca să spunem așa  pentru echipa națională a României. Apoi încercăm să ne clasăm cât mai sus pentru că așa îi stă bine unei echipe naționale alcătuite din jucători foarte buni. Cred că vom depăși faza grupelor iar noi sperăm să ajungem în primele patru echipe din lume.

Rep: Acum 2 ani în SUA, România a fost cea mai bine clasată națională europeană, terminând pe locul 3, după SUA și Mexic. Se poate depăși acea performanță acum ?

D.C.: Da, așa este, România a fost cea mai bine clasată din Europa la prima ediție a Cupei Mondiale, ocupând locul 3, alături de Brazilia. Sperăm să nu înșelăm așteptările. Prima ediție a fost una pilot dacă-i putem spune așa pentru că nu s-a jucat după regulamentul european, s-a jucat din respect pentru organizatorii primei ediții pe terenuri cu mantinelă creând un avantaj pentru SUA, Mexic și echipelor din America de Sud care joacă în acest sistem. Pentru echipele din Europa a fost un dezavantaj. A fost un handicap peste care noi am trecut, am fost la un pas de a ajunge în marea finală, cred însă că locul 3 a fost o clasare foarte bună la prima ediție dar acum când se joacă după regulile europene, după un singur regulament, eu cred că naționala României are ca obiectiv clasarea între primele 4 echipe din lume.

Rep. Lotul pare unul foarte competitiv, aveți încredere că acest lot poate duce România în primele patru echipe din lume ?

D.C.: Eu am încredere în acest lot, pentru mine sunt cei mai buni. Sunt jucători cu experiență foarte mare, cu experiență la nivel înalt european. Cred că dacă reușim să formăm un grup unit și toată lumea să tragă la aceeași căruță, eu cred că vom reuși să ne atingem obiectivul.

Rep: Cum vi se pare grupa României ?

D.C.: La prima vedere nu este nici grea, nici ușoară. Avem acolo fosta campioană europeană, Kazakhstan, o echipă foarte greu de bătut, noi avem un ascendent moral asupra lor pentru că i-am învins la ultimul Campionat European din luna iunie din Cehia (n.r. 3-2). Acest atu este de bun augur, dar este o echipă foarte puternică, dornică de revanșă, este un meci foarte greu care va deschide grupa. La două zile după ce naționala mare va juca cu Kazakhstan, din păcate într-un meci doar pentru palmares, vom juca și noi. Pentru noi, acest joc este foarte important pentru că orice punct venit din această partidă s-ar putea să conteze mult în ocuparea primului loc în grupă. Celelalte două echipe nu le cunoaștem foarte bine, Coasta de Fildeș am văzut-o la mini turneul din primăvară din Tunisia, chiar dacă nu a fost în aceeași grupă cu noi, i-am urmărit în jocul cu Ungaria, este o echipă alcătuită din jucători atletici, cu disponibilitate la efort foarte mare, jucători de pe alt continent care își doresc foarte mult să se afirme iar această Cupă Mondială este șansa lor de afirmare. Despre Guatemala nu cunosc nimic, probabil este o echipă nouă, în formare, este cel mai slab cotat adversar din grupa noastră. Dar știți cum sunt meciurile cu acești adversari, s-au cam egalizat forțele și în fotbalul mare, la fel și la minifotbal. Nu trebuie să tratăm niciun adversar cu superficialitate, trebuie să-i tratăm pe toți ca și cum ar fi cei mai buni și să încercăm să obținem punctajul maxim din fiecare partidă pentru a încerca să ocupăm primul loc în grupă ceea ce ne-ar duce pe un traseu mai ușor în perspectiva optimilor și sferturilor de finală.

 

Partenerii Federatiei de Minifotbal din Romania

TOP