Adresă către MTS pentru reluarea competițiilor de minifotbal din România

Federația de Minifotbal din România depune toate eforturile în privința reluării competițiilor locale de minifotbal din țară, întrerupte, din cauza pandemiei de COVID-19, la data de 12 martie a acestui an. FMR, prin vocea președintelui Ioan Onicaș, a trimis o nouă adresă oficială către MTS prin care solicită reluarea competițiilor oficiale de minifotbal, cu un set clar de măsuri de prevenire a răspândirii virusului. Conținutul adresei oficiale în cele ce urmează:

„Către Ministerul Tineretului și Sportului,

În atenția Domnului Ministru
 
Ne adresăm, din nou, dumneavoastră, în numele organizatorilor de competiții oficiale de minifotbal, întreceri sportive organizate și desfășurate sub egida Federației de Minifotbal din România. Minifotbalul, cu toate că este una dintre cele mai noi ramuri sportive din România, a ajuns într-un timp scurt una dintre cele mai reprezentative forme de desfășurare a sportului de masă din țara noastră. Mai mult, în aceste momente, urmăm procedurilre necesare pentru a devenii federație națională. Ministerul Tineretului și Sportului a emis în acest sens Avizul necesar în vederea dobândirii personalității juridice pentru Federația Română de Minifotbal (Avizul nr. 1 / 3.06.2020).
  
Prin evoluția si dezvoltarea sa din ultimii ani, minifotbalul are un impact major în societatea noastră și reprezintă o formă exponențială a practicării sportului de masă, una cu numeroase beneficii, atât din punct de vedere al practicării sportului ca mijloc de menținere a sănătății, fizice și mentale, dar și din punct de vedere al integrării sociale a persoanelor din toate categoriile. Minifotbalul a fost și rămâne cea mai simplă și la îndemană formă de a practica o activitate sportivă, reprezentată printr-un sport de echipă.
 
Pandemia a blocat orice activitate de 6 luni, iar efectele sunt dezastruoase din toate punctele de vedere. Această pauză lungă provoacă pierderi multiple în rândurile practicanților prin: creșterea în greutate dn cauza lipsei exercițiilor fizice (care va duce în multe cazuri la abandonarea practicării sportului), expunerea și riscul unor accidentări din cauza pauzei lungi. În aceste condiții, există un pericol iminent de desființare a mai multor echipe, avand în vedere statutul de amatori în care se află. Trebuie să ținem cont că sportul nu reprezintă doar un ansamblu de acte fizice, intelectuale și morale, el este și o activitate care influețează stilul de viată, sănătatea și personalitatea unui om.
 
În acest context, reluarea desfășurării competițiilor locale, destinate în exclusivitate amatorilor, ar avea un rol important, atât din punct de vedere al mișcării și practicării sportului pentru sănătate, cât și din punct de vedere al impactului social, dar mai ales cel al factorului psihologic pozitiv, care ar avea efect asupra cetățenilor țării noastre.
Cunoaștem și avem în vedere evoluţia situaţiei epidemiologice la nivel național, cât și riscul privind îmbolnavirile/răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 ce pot exista în fiecare domeniu de activitate. Pentru reluarea activității sportive, suntem dispuși cu toții (organizatori, administratori ai bazelor sportive, participanți, etc.) să luăm și să aplicăm toate măsurile necesare privind evitarea îmbolnăvirilor și raspândirea acestui virus. 
 
Vrem să menționăm faptul că în cazul acestor activități ale amatorilor, riscurile de infectare și transmitere sunt mult mai mici decat în cazul altor ramuri sportive, mai ales față de cele profesioniste. În cazul minifotbalului, cei 7-8 jucători / echipă, în concordanță cu condițiile de siguranță prevăzute, vor veni la terenul de joc gata echipați, își vor disputa meciul (40 de minute) și vor pleca imediat acasă. Riscurile sunt mult mai mici în comparație cu alte sporturi (mai ales cu cele profesioniste, care într-adevăr impun măsuri speciale de siguranță) unde jucătorii participă mult mai mult timp împreună, la antrenamente, la jocuri, folosesc vestiarele împreună, călătoresc împreună, fac ședințe de analiză, folosesc sala de forță, etc).
 
Propunem spre analiza dumneavoastră un set de măsuri imediate, pe care le apreciem ca fiind oportune, necesare și realizabile, în scopul reluării competițiilor sportive locale în ramura sportivă de minifotbal, astfel încât să fie prevenit riscul de răspândire al coronavirusului SARS-CoV-2 și de îmbolnăvire al participanților la activitatea sportivă rezervată jucătorilor amatori.
 
Federaţia de Minifotbal din România este o organizaţie constituită din dorinţa de a contribui la promovarea minifotbalului la toate nivelurile prin stimularea participării persoanelor de diferite vârste în competiţii sportive dedicate amatorilor 
 
Plan de măsuri privind reluarea întrecerilor de minifotbal:
 
1. Activitațile sportive se vor desfășura după un program bine stabilit, având la bază un set de măsuri privind prevenirea îmbolnăvirilor și a infectării cu virusul SARS-CoV-2 în rândul participanților. Organizatorul va gestiona și va răspunde de întregul plan de măsuri și, împreună cu administratorul bazei sportive, va urmări punerea în aplicare a tuturor măsurilor privind desfășurarea activitaților în condiții de siguranță deplină. Planul va cuprinde cel puțin măsurile de prevenire și protecție prezentate în punctele care urmează. 
  
2. Toate jocurile sportive din cadrul competițiilor organizate se vor disputa FĂRĂ spectatori și numai după orarul emis de Organizator.
 
3. Asigurarea triajului epidemiologic. Înainte de a se intra în incinta terenului de joc, fiecare echipă va preda tabelul cu persoanele participante la jocul respectiv. Cadrul medical delegat va verifica temperatura fiecăruia, folosind aparate corespunzătoare de măsurare a temperaturii de la distanță (termoscanare). Cei care depășesc temperatura de 37.3 grade, NU vor avea acces în incinta terenului și a bazei sportive. Persoanele care prezintă simptome specifice îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2, vor fi invitate în camera de izolare (prevazută la fiecare bază sportivă) după care vor fi informate autoritațile competente.
 
4. La baza sportivă NU se vor utiliza băile, dușurile și vestiarele (cu excepția grupurilor sanitare), urmând ca jucătorii să vină la terenul de joc, direct, gata echipați pentru joc. Aceștia vor părasi incinta terenului de joc imediat după terminarea partidei;
 
5. Dezinfectarea mâinilor va fi obligatorie înainte de a se intra în incinta terenului de joc. În acest sens, vor fi montate dispozitive cu soluții de dezinfecție la intrare, urmând ca fiecare persoană care intră să folosească obligatoriu soluția dezinfectantă. Tot la intrare va fi instalat și un covor îmbibat cu soluție dezinfectantă.
 
6. Limitarea numărului de persoane care au acces în incinta terenului de joc, după cum urmează:
a. oficiali ai jocului - maxim 2 persoane  (cadrul medical și/sau; 1 sau 2 arbitri - in funcție de miza jocului);
b. jucători titulari + o rezervă - maxim 7 persoane / echipă (jocurile se disputa, 6 contra 6 jucători)                                                                                                                
(fiecare echipă va avea dreptul la maxim doi jucători de rezervă; aceștia se vor afla în afara incintei terenului de joc, în tribună, și vor participa la joc doar în situații extreme - în caz de accidentări sau eliminarea unui jucător dintre cei 7 jucatori aflați în interiorul/incinta terenului de joc);
 
Notă: ar fi un total de maxim 16 de persoane participante care intra în incinta terenului de joc. Acesta ar fi numărul de persoane strict necesar în vederea desfașurării, în condiții regulamentare, minime, a unei partide oficiale de minifotbal.  Suprafața totală a incintei unui teren de minifotbal este, de regulă, de peste 1.000 mp.
 
7. La începutul jocului, se va renunța la salutul prin strângerile de mâini dintre jucători și arbitri. Totodată, se va recomanda jucătorilor să renunțe la îmbrățișările și manifestările în grup, folosite uneori după marcarea unui gol.
 
8. Se va mări pauza dintre două jocuri și se vor lua măsuri corespunzătoare de către organizatori pentru a se evita prezența, în același timp, a mai mult de două echipe la terenul de joc și în preajma lui.
 
9. Mingea de joc va fi dezinfectată din 10 în 10 minute (inainte, la pauza, în timpul opririlor din timpul jocului, după joc).
 
10. În situația folosirii spațiilor închise (de exemplu, spațiul unde se completează documentele oficiale de joc - Raportul de arbitraj), se va purta obligatoriu masca de protecție.
 
11. După fiecare partidă, se va face o dezinfecție în zona băncilor de rezervă, a zonelor de acces (uși, porți, etc), cât și la grupurile sanitare.
 
În concluzie, ne exprimăm speranța că solicitarea noastră va fi analizată și că se vor găsi măsuri potrivite astfel încât să poată să fie repornite și competițiile de minifotbal de pe teritoriul României.  Vă mulțumim anticipat și vă asigurăm de întreaga noastră considerație!”
 
 
Cu stimă,
 
Președinte FMR
-  Ioan Onicaș

Partenerii Federatiei de Minifotbal din Romania

TOP