Comunicat FMR | 16 aprilie 2021

CEx al FMR, întrunit în ședință de lucru în data de 16.04.2021, a analizat și a discutat mai multe puncte legate de ultimele comunicate emise de Federația Europeană de Minifotbal (EMF), transmise în data de 15.04.2021, precum și cele legate de noile reglementări emise de MTS și MS cu privire la modul de organizare al competițiilor sportive, respectiv testarea participanților. In acest sens vă comunicăm urmatoarele:

1. Prima competiție oficială pe care Federația o va avea în vedere în momentul când vor fi din nou condiții de a organiza întreceri sportive, va fi „Supercupa României”. La această competiție vor participa echipe care vor fi desemnate de fiecare Organizator (modalitatea de desemnare, criteriile și condițiile de participare vor aparține în exclusivitate Organizatorului, în funcție de regulile proprii emise). Numărul echipelor participante, locația și data de desfășurare, precum și regulamentul de desfășurare, vor fi anunțate în viitoarele comunicate.

2. Având la bază ultimele modificări legislative, informații apărute în presa centrală, cât și comunicatele emise de ministerele de resort (MTS și MS), Federația are în vedere reluarea parțială a activităților de minifotbal prin organizarea unor competiții regionale și naționale care s-au aflat anterior în calendarul competițional anual. Prima va fi „Supercupa României” și, în funcție de evoluția situației epidemiologice și a condițiilor impuse de autorități, alte competiții din calendar. În funcție de modalitățile și evoluția aplicării noilor norme de desfășurare a competițiilor sportive (implementarea testelor rapide), Federația va reveni în curând cu noi precizări și informații legate de acest subiect.

3. În ceea ce privește Ordinul cu nr. 197/462/2021 emis de Ministerul Tineretului și Sportului, în data de 02.04.2021, și publicat în Monitorul Oficial sub nr. 358, din 8 aprilie 2021, sunt aduse reglementări noi privind condițiile necesare care trebuie respectate în privința participării la și organizării de competiții pentru sporturile de echipă în aer liber, și în special, partea prin care este reglementată modalitatea de implementare și folosire a testelor rapide pentru participanți.

CEx consideră că aceast nou ordin oferă posibilitatea și avantajul organizării unor competiții în sistem turneu. Totodată, în această perioadă, Federația urmărește cu atenție modalitatea de implementare și aplicare a acestor noi reguli la alte sporturi (spre exemplu, in fotbalul amator din Liga 4, unde competițiile au fost demarate în acest weekend) și, în funcție de evoluția situației, CEx va elabora un Regulament cadru, care să permită desfășurarea competițiilor regionale/naționale de minifotbal, cu respectarea prevederilor legale, în deplină siguranță, precum și modalitatea de implementare a acestora pentru echipele de minifotbal si a oficialilor din competiție.

Attila Takacs,
secretar general FMR