Minifotbalul are o istorie îndelungată în România cât și în întreaga Europă. Cele mai vechi campionate de minifotbal din România datează încă din anii ’70. Minifotbalul a început să se joace în curțile școlilor, în stradă, în parcările dintre blocuri, reprezentând pentru cei mai mulți dintre noi amintiri frumoase fie din copilărie, fie din tinerețe. Din 2007 minifotbalul românesc intră într-o înaltă dimensiune de organizare administrativă, făcând un pas important în ceea ce privește dezvoltarea la nivel național. Din 2007 până în prezent minifotbalul românesc s-a dezvoltat de la an la an, printr-o creștere rapidă a numărului campionatelor locale, a echipelor de minifotbal, dar și a competițiilor organizate la nivel național. Minifotbalul s-a dezvoltat în toată această perioadă ca un sport separat, cu propriile reguli și propriul regulament de joc. Minifotbalul se joacă în format 6 la 6, fiecare echipă are câte 5 jucători de câmp și 1 portar iar suprafața de joc este reprezentată de un gazon artificial special jocului de minifotbal.
În martie 2012 s-a produs și cel mai important eveniment pentru minifotbalul european, și anume fondarea European Minifootball Federation (EMF) care reprezintă cel mai amplu proiect destinat dezvoltării sportului de masă pe continent, după căderea comunismului, aducând sub aceeași organizare federațiile de minifotbal din întreaga Europă.
Minifotbalul devine prin dezvoltarea sa, mai mult decât un sport care oferă valori educaţionale, beneficii de sănătate, oportunităţi de socializare şi valoare sportivă. Jocul de minifotbal devine treptat o stare de spirit, fiind un sport al nostru, al tuturor, deschis oricui, indiferent de greutate, culoare, vârstă sau credință. Scopul minifotbalului este de a asigura inclusiv o integrare prin sport.
Federaţia de Minifotbal din România este o organizaţie născută în anul 2007 din dorinţa de a contribui la promovarea minifotbalului la toate nivelurile prin stimularea participării persoanelor de diferite vârste în competiţii sportive dedicate exclusiv amatorilor.
Comitetul Executiv al Federatiei de Minifotbal din Romania este organul de conducere care coordonează activitatea executivă. Acesta este compus din Preşedinte şi alţi 4 membri aleşi de Congresul Adunării Generale şi are un mandat de 4 ani de zile.
Obiectivele Federaţiei sunt:
a) să promoveze minifotbalul ca un instrument de dezvoltare şi integrare socială şi de şanse egale, având în vedere funcţiile sociale, economice, educaţionale, culturale şi de recreere a acestuia;
b) să asigure reintegrarea sportivilor profesionişti pe piaţa muncii la sfârşitul carierei sportive a acestora;
c) să susţină practicarea voluntariatului în sport;
d) să susţină proiecte destinate persoanelor cu handicap şi celor care aparţin unor categorii defavorizate;
e) să sprijine promovarea sănătăţii şi a unui mod de viaţă sănătos;
f) să contribuie la îmbunătăţirea legislaţiei şi la creşterea eficienţei în funcţionarea instituţiilor naţionale şi europene în ceea ce priveşte activitatea sportivă;
g) să contribuie la promovarea fair-play-ului şi la combaterea discriminării şi a violenţei de orice natură în sport.
Scopul Federaţiei îl constituie organizarea, administrarea şi coordonarea activităţii de minifotbal, pe teritoriul României, la toate nivelurile.