România este vicecampioana Europei - ediția 2018! Felicitări tricolorilor!

 România este noua vicecampioană a Europei! Echipa antrenată de Marius Mitu a fost învinsă în finala Campionatului European de la Kiev de către campioana mondială, Cehia, după ce în prealabil eliminase dramatic, la loviturile de departajare, campioana europeană din 2016, Kazakhstan.

 
România a dovedit la Campionatul European din Ucraina, a noua ediție a EURO, că rămâne una dintre forțele minifotbalului. Campioană europeană de șase ori, România plecase la drum cu gândul să recucerească cununa cu lauri pierdută odată cu ediția din 2016 din Ungaria. Ultimul succes al tricolorilor venise în Croația în 2015 iar mesajul lui Mitu la startul campaniei a fost clar: „Să redevenim ce am fost!” Ai noștri au trecut fără nicio emoție de faza grupelor, fiind singura echipă care a acumulat maxim de puncte, 12, după victoriile cu: Austria 2-0, Anglia 4-2, Israel 2-0 și Spania 1-0. În sferturi, scenariul a fost cam același, 2-0 cu Muntenegru după un meci dificil. 
 
Semifinalele au scos în calea României campioana europeană din 2016, echipa Kazakhstanului. Kazacii nu au impresionat în faza grupelor, cu rezultate ca: 1-1 cu Bulgaria, 1-0 cu Albania sau 1-1 cu Bosnia, dar și-au „turat motoarele” din sferturi. Au trecut cu scorul de 2-1 de Serbia după un meci spectaculos în care au eliminat echipa ce câștigase grupa din care mai făcuseră parte Cehia și Ungaria. Ultimele două s-au duelat în meci direct pentru calificarea în sferturi iar cehii au egalat cu 2 minute înainte de final, trimițându-i prematur pe maghiari acasă. 
 
România și Kazakhstan se mai întâlniseră de două ori oficial și în 2017, prima dată la EURO, apoi la Mondial. La Brno, în Cehia, România s-a impus cu 3-2 după unul dintre cele mai frumoase meciuri ale turneului, iar la Nabeul în Tunisia, tot tricolorii au avut câștig de cauză, scor 2-1. Ambele jocuri s-au disputat însă în faza grupelor și nu au avut caracterul eliminatoriu de la Kiev. Kazacii au dominat primele 10 minute și au deschis scorul prin Khassenov. Ai noștri au reacționat, preluând frâiele partidei și au egalat în minutul 18 prin Claudiu Vlad. Chiar înainte de pauză, Șaron Chirică a ratat o lovitură de la 7 metri, dar românii păreau să obțină calificarea după golul lui Mircea Popa din minutul 35, trasor din lovitură liberă. Într-un final tensionat, kazacii au egalat la ultima fază a partidei, prin Darabayev și au împins jocul la executarea loviturilor de la 7 metri. Toți cei trei executanți români: Vincene, Nemițanu și Alecu, au transformat, iar căpitanul kazacilor a ratat, facilitând calificarea tricolorilor în cea de-a șaptea finală din istorie.
 
Aici, adversarul era cel mai redutabil posibil, campioana mondială în exercițiu, Cehia. Naționala care eliminase România la precedentul EURO, chiar în Cehia, scor 3-4 în semifinale. După finala mică, în care Kazakhstan s-a impus cu 2-0 în fața Angliei, s-a pornit o ploaie torențială care dădea speranțe tricolorilor, amintind de frumoasa finală din 2015, 5-1 cu Croația chiar pe terenul adversarilor. Jocul s-a decis la adaptabilitatea la teren și la fructificarea ocaziilor ivite. Iar cehii au fost ași la ambele. Au deschis scorul în minutul 2 prin Koudelka la primul șut spre poarta lui Amarinei. Românii au ratat ocazii bune de gol dar tot cehii au marcat prin Padera în minutul 7. A urmat o bătălie de revenire în joc a tricolorilor care s-au întrecut pe rând în ratări care mai de care mai spectaculoase. Cehii au ucis definitiv jocul în minutul 32 prin același Koudelka, autor a două goluri din afara careului, unul mai interesant ca altul. Nemițanu a reaprins temporar speranțele în tabăra noastră dar acestea au fost rapid distruse de golul aceluiași Padera. Două goluri ale lui Kouldeka din afara careului și două ale lui Padera după lovituri de la colț. Cehii și-au fructificat la maxim ocaziile avute și nu ne rămâne decât să-i felicităm pentru asta.
 
Deși este locul 1 în clasamentul EMF de un an de zile încoace, acesta este abia primul titlu european al Cehiei! Cehii au ajuns mai mereu în fazele finale ale turneelor europene, semifinale, finale, dar pierduseră cele două finale disputate până la Kiev, cu România în 2011 la Tulcea și cu Rusia în 2017 la Brno, ambele după executarea loviturilor de la 7 metri. Acum soarta s-a întors în favoarea lor.
 
România bifează încă o performanță majoră, având acum în cont 6 titluri europene, un loc 2 și un loc 4, din cele nouă ediții de Campionat European desfășurate până în prezent. Nu cunoaștem un alt sport de echipă în care România să aibă asemenea performanțe, așa că trebuie să ne scoatem pălăria în fața jucătorilor, antrenorilor și tuturor celor care au făcut posibile aceste performanțe de-a lungul anilor. 
 
Atacantul tricolor, Robert Dragan Paulevici, a fost desemnat de către EMF drept „Cel mai bun jucător” al turneului din Ucraina, având evoluții unanim apreciate de toți cei prezenți la Kiev. Titlurile de „Golgheter” și „Cel mai bun portar” au revenit campionilor din Cehia.
 
Prin rezultatul înregistrat în Ucraina, România și-a asigurat locul la Campionatul Mondial din 2019 din Australia și la Nessma Continental Cup, o competiție recent înființată, după modelul Cupei Confederațiilor de la fotbal. Prima ediție, la care vor participa din Europa numai primele 3 clasate, este programată pentru luna decembrie în Tunisia, acolo unde a avut loc și Campionatul Mondial din 2017.
 
Nu vrem să încheiem fără să mulțumim suporterilor care au făcut deplasarea cu naționala în Ucraina și care ne-au încurajat zgomotos în permanență, ajutându-ne să atingem finala. De asemenea, mulțumim și celor de acasă pentru mesajele pozitive trimise și pentru faptul că ne-au încurajat din fața televizoarelor, pe PRO X.
 
Hai România, ne revedem la următoarea competiție majoră! 
 

Partenerii Federatiei de Minifotbal din Romania

TOP